22 april 2024

Amateurvoetbal Oost-Overijssel

Van Avereest tot Haaksbergen en Markelo tot Vasse

Schotse profs winnen nipt van HSC’21

Afgelopen avond was er volop spektakel in Borculo in Gelderland. De reden? Er was namelijk hoog bezoek: geen koning en koningin, maar echte Schotten. Schotten? Wat doen die in de Achterhoek? Heel simpel een potje voetballen en dat tegen een Nederlandse club. Niet tegen v.v. Reünie dat in de jaren dertig ontstond uit een fusie tussen Concordia en De Hagedissen, maar tegen HSC’21 (0-1).

Puur testen

Vorig jaar vierde v.v. Reünie haar negentigjarig jubileum en afgelopen avond was de Gelderse club gastheer voor een oefenduel tussen de Schotten van Motherwell F.C. en HSC’21, de Zondag Derde Divisionist uit het Overijsselse Haaksbergen, de Ster in Twente. Een leuk affiche dus en zeker voor de Tukkers een aansprekende tegenstander die een klein trainingskamp in Nederland heeft belegd en wel in Twente. De Achterhoek is niet ver en dus kon er prima worden gevoetbald. De Schotten wonnen met ‘maar’ 1-0 en de Haaksbergers gaven heel goed tegenstand tegen een jong Motherwell F.C. dat bij de vleet wisselde en echt puur aan het testen was. Daar zijn dit soort wedstrijden ook voor natuurlijk.

HSC’21

Kevin van Veen

Opvallend was het sterke verdedigingsblok van de club die op het hoogste Schotse profniveau uitkomt. Dat doen ze al jarenlang en dit seizoen werd daarin een zevende plaats behaald. In de Premiership spelen maar twaalf clubs en speelt men een kampioens- en degradatiepoule na afloop van het seizoen. De degradatiepoule werd door Motherwell F.C. eenvoudig gewonnen en dus blijft het team ook volgend seizoen op het hoogste niveau actief. Zonder Kevin van Veen overigens. Niemand kent hem in ons land, maar in het nieuwe seizoen komt hij na jarenlang in Groot-Brittannië te hebben gespeeld voor FC Groningen uit. Volgens kenners uit het Oosten des lands een goede speler en een versterking voor ‘de FC’. Het viel hen op dat een van de fotografen en verslaggevers van de dag Groninger is en meteen werd de naam Van Veen genoemd. Diegene nam daarna teamfoto’s in overleg met de scheidsrechter en de voormalige preses van de club uit Borculo.

Eigen goal

Daarna begon de wedstrijd waarin was te zien dat de Britten echt wel goed kunnen voetballen en bij vlagen een paar beste aanvallen lieten zien zonder tot scoren te komen. HSC’21 hield het heel lang vol tot Mika Schrijver in eigen doel schoot. Sneu, want ze hadden zo hard gewerkt en de defensie zo goed op orde, maar je kunt er tegen een profclub op wachten. En daarna zouden er meer kunnen volgen. Gelukkig voor de Twenten viel dat mee. Sterker nog, er werd niet meer gescoord en ook na de Gelderse thee was het goed te doen.

Sfeer genoeg

Weinig kansen

Eigenlijk sporadisch kansen voor HSC’21, want daarvoor stond het te goed in de Schotse defensie, maar op het laatst toch een paar kleine. Echt gevaarlijk werden de Tukkers niet, maar ook zij bleven volharden in heel aardig verdedigen. Motherwell F.C. dat zich wist gesteund door een grote schare Nederlandse fans uit Nijmegen had er nog wel een paar kunnen maken, maar testte alles wat ze konden testen en lieten het bij die ene goal. Prima zo en op naar de volgende oefenpot tegen LONGA’30 uit Lichtenvoorde.

Jantje Michels

Een paar Schotse fans hadden het nog over Varsseveld en dat ze daar moeten voetballen. Op de vermelding dat Guus Hiddink daar vandaan komt reageerden ze enthousiast en ook gaven ze aan dat er veel Nederlanders bij hun club hebben gespeeld. Een van hen was ‘Jantje’ Michels, ex-Go Ahead Eagles en ook de Haarlemmers Luc Nijholt en Rob Matthaei. En zo nog een paar meer. Veel Schotse fans waren er dus op het oog, maar het waren Nederlandse feestvierders die heel diep in het glaasje hadden gekeken. Sommigen wilden niet eens zichtbaar op de foto. De reden mag Joost weten. Hoe dan ook zorgden ze wel voor sfeer, maar het was meer een poging tot feestvieren. Ze waren een avondje uit en genoten. Ach, waarom ook niet?

Beide aanvoerders

Celtic, Rangers en dan heel lang niets

Genieten deed ook het publiek. Er waren er niet veel die selectiespelers van de Schotten wisten te noemen, want de Schotse competitie is hier vrij onbekend. Al jaren is het Celtic en Rangers F.C. (vroeger Glasgow Rangers) die de boventoon voeren. Dit seizoen ook weer met een voorsprong van meer dan dertig punten op de derde in de stand: Aberdeen F.C. waar onder meer Theo ten Caat, Hans Gillhaus en de Tukkers Jeffrey de Visscher en doelman Theo Snelders speelden. Het niveau lijkt lager dan onze Eredivisie, maar vechten kunnen ze. Net als Ieren. Geef ze nooit het gevoel dat ze kunnen winnen. Dat idee en iets meer dan dat.

Rechts van Varsseveld

De echte Schotse fans toonden zich echte ‘gentlemen’, want zorgden ervoor dat ze geen rommel achterlieten en haalden meteen na afloop het spandoek met daarop hun clubnaam weg. Op naar Harreveld dat naast Varsseveld ligt voor het duel tegen LONGA’30, die andere club die landelijk speelt. Of Guus komt kijken? Wie weet en wie weet ziet hij dan ook de streaker van Nederlandse makelij die voor de rust even moest opvallen en het veld op ging. Hij was in ieder geval geen gentleman. Dat hij genoot is zeker.

Bekijk meer